piatok 26. októbra 2012

Hviezdičky a šach

Dnes sme mali v škole ďalšiu hodinu šachu. Zopakovali sme si, čo sme sa dozvedeli na predchádzajúcej hodine, robili sme pracovný list na tému Šachovnica a učili sme sa pohyby prvej figúry - veže. Viac sa dozviete na našej "šachovej" stránke Hvieztdičky a šach tu:
http://hviezdicky11.blogspot.sk/

pondelok 22. októbra 2012

Medzinárodný deň školských knižníc


Dnes sme v rámci Medzinárodného dňa školských knižníc pracovali na zaujímavých aktivitách. Na začiatku vyučovacej hodiny nám pani učiteľka dávala hádanky. Ich riešením boli rôzni rozprávkoví hrdinovia. Až na Janka Polienka sme uhádli všetkých desať (POCHVALA :-)).
Potom nám pani učiteľka porozprávala o Pavlovi Dobšinskom a prečítala nám jednu rozprávku z knihy Slovenské rozprávky. Rozprávka Kubove príhody bola vtipná a veľmi sa nám páčila. Preto sme sa rozhodli nakresliť to, čo sa nám z rozprávky najviac páčilo. Pozrite sa:


nedeľa 21. októbra 2012

Začíname hrať šach

Štvrtok bol pre nás naozaj zážitkom! Naša pani učiteľka nás prihlásila do projektu Šach na školách. Dostali sme šachovnice, šachové figúry a prvú hodinu sme absolvovali pod vedením pána Ing, Jaroslava Pčolu, výkonného riaditeľa firmy Šachy Reinter, n. o. Naučil nás, čo je to šachovnica, aké máme figúry, aké sú môžu byť ich pozície...už teraz sa tešíme na ďalšie hodiny s našou pani učiteľkou.

Niečo o šachu:
- deti môžu začať hrať šach už vo veku 4-5 rokov, včasný začiatok môže prispieť k tomu, aby dieťa vyniklo
- zvyšuje inteligenciu detí, predstavivosť
- zlepšuje sústredenie, vytrvalosť a predvídanie
- pomáha deťom lepšie sústrediť pozornosť na nejakú vec
- odbúrava agresivitu
- posilňuje intuíciu dieťaťa
- rozvíja abstraktné myslenie detí

Šach fascinuje deti, pretože sú v tomto svete ducha brané vážne a pretože sú nezávisle na svojom veku hodnotené a porovnávané len podľa svojej hry.




Vieme to aj s počítačmi...

Aj keď nemáme informatickú výchovu, naša pani učiteľka nás učí aj pracovať s počítačmi. Prvé hodiny sme kreslili v programe Skicár a pracovali s programom Ferda1.